Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 1.1.3 We versterken het oplossend vermogen van kwetsbare inwoners, waaronder ouderen, en hun sociale netwerken

Als gemeente krijgen we steeds meer taken in het ondersteunen van kwetsbare inwoners. Vanuit diverse bestaande wetten, zoals de Participatiewet en de WMO en de Jeugdwet. Ook door nieuwe wetten, zoals de nieuwe wet GGZ, krijgen we meer taken om inwoners met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen. Kwetsbare groepen inwoners worden in een zo vroeg mogelijk stadium begeleid en gestimuleerd bij het vinden van oplossingen. Daar waar inwoners behoefte aan ondersteuning hebben, helpen wij hen in hun eigen buurt, zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig is. Kunnen ze hierdoor weer meedoen dan ontstaan sociale contacten en worden (nieuwe) vaardigheden opgedaan en nemen zelfvertrouwen en weerbaarheid toe.

Een belangrijke kwetsbare groep zijn ouderen. Het aantal ouderen neemt tot 2030 aanzienlijk toe. Ook relatief gezien neemt het 65 plussers in de totale bevolking toe tot ongeveer 20% van de totale Zwolse bevolking. Ouderen worden ouder en zullen daarmee naar verwachting langer en meer zorg nodig hebben. We bevorderen de zelfredzaamheid van ouderen zodat zij langer zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving. We stimuleren een gezonde leefstijl en een zinvolle / prettige besteding van hun dag zodat zij optimaal kunnen functioneren en voldoende welbevinden (zingeving) ervaren. Hierdoor blijven ouderen vitaal en betrokken bij de samenleving waardoor zij zich minder eenzaam voelen. Gelet op de maatregelen tijdens, en consequenties van de corona-crisis is de aanpak van eenzaamheid onder ouderen nog relevanter geworden dan het al was. Hierover zullen we gesprekken met onder andere de  ouderenzorginstellingen voeren.

Inherent aan de trend dat steeds meer inwoners langer zelfstandig wonen, waaronder de sterk groeiende groep ouderen, wordt er een steeds groter beroep op mantelzorgers gedaan. We ondersteunen mantelzorgers dusdanig dat zij de ondersteuning langer vol kunnen houden en niet belast worden met zorg die hun mogelijkheden te boven gaat. We dragen bij aan het versterken van de positie van mantelzorgers en het voorkomen van overbelasting, onder andere door een betere samenwerking tussen de informele en formele zorg, extra aandacht voor groepen mantelzorgers die meer risico lopen op overbelasting.

Iedereen in Zwolle moet vitaal en waardig ouder kunnen worden en mee blijven doen. De Zwolse senioren nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig mee laten doen in de samenleving, dat is het doel van de Seniorenagenda Vitaal en Waardig Ouder Worden (2020). Daarbij is er speciale aandacht voor levensloopbestendig wonen, positieve gezondheid, toegankelijkheid van de leefomgeving, meedoen en ertoe doen, de aanpak van eenzaamheid, zorg voor migrantenouderen regenboogsenioren en dementie. De Seniorenagenda wordt in overleg met alle betrokken partners verder uitgewerkt.
Als besproken tijdens de behandeling van de Seniorenagenda, is daarbij nadrukkelijk aandacht voor monitoring via (bestaande) rapportages en instrumenten zoals het Buurt voor Buurt-onderzoek, de aanpak Vitaal en Veilig Thuis, gezondheidsmonitor en ouderenindex.

Criteria

We versterken het oplossend vermogen en de vitaliteit van kwetsbare inwoners, waaronder ouderen, en hun sociale netwerken, zodanig dat:

  • Inwoners langer zelfstandig vitaal en veilig kunnen wonen en meedoen.
  • Minder inwoners, waaronder veel ouderen, zich eenzaam voelen.
  • Meer inwoners een zinvolle daginvulling hebben die aansluit bij hun wensen en behoeftes.
  • Meer mantelzorgers zich ondersteund voelen waardoor zij minder (te) zwaar belast worden.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

William Dogger

Afwijkingen op activiteiten Berap 2021-1

Zwolle; dementievriendelijke gemeente

Aanvullende uitgaven

40000

In maart 2020 heeft de raad het college verzocht ervoor te zorgen dat Zwolle een dementievriendelijke stad wordt. In Zwolle hebben we op dit moment naar schatting 1700 inwoners met dementie. De prognose van Alzheimer Nederland veronderstelt een flinke toename. In 2025 hebben we het dan over 2000 en in 2030 over 2400 mensen met dementie. Een groot deel van deze mensen, naar schatting 70%, woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving. Deze mantelzorgers worden vaak (te) zwaar belast en zijn vaker eenzaam. Er is een plan van aanpak opgesteld voor 3 jaar, beginnend in 2021, waarbij het resultaat zal zijn:
Voldoende en passende voorzieningen en ondersteuning voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers, voorzieningen in de openbare ruimte, kennis en expertise bij professionals in de zorg en dienstverlening en bewustwording in de Zwolse samenleving, zodat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedoen in de Zwolse samenleving. Voor 2021 betreft het een bedrag van € 40.000. De benodigde bedragen voor de jaren 2022 en 2023 zullen betrokken worden bij de integrale afweging bij de begrotingsbehandeling in het najaar.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2021 10:32:59 met de export van 05/28/2021 10:26:50