Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving programma 2. Inwonersondersteuning

De meeste inwoners kunnen zelf of met hulp van hun netwerk of andere verbanden meedoen. We moedigen dat aan en versterken die sociale basis (programma 1. Samenleving). Een deel van de inwoners heeft daarnaast ook individuele ondersteuning en/of zorg nodig. Daarover gaat dit programma. Het gaat dan om (ambulante) ondersteuning vanuit de Wmo, jeugdzorg en om ondersteuning naar werk.

Elke inwoner van Zwolle kan terecht bij het Sociaal wijkteam, met welke vraag dan ook. Met de inwoner bespreken we wat nodig is, wat mogelijk is en wat de beste aanpak is. Vertrekpunt is wat de inwoner en zijn sociaal netwerk zelf kan en van welke algemene voorzieningen hij gebruik kan maken. Het wijkteam kan zelf ondersteuning bieden. Zo nodig is er gespecialiseerde ondersteuning. Daarvoor zijn er maatwerkvoorzieningen uit de Wmo (zoals thuisondersteuning, rolstoelen, woon- en vervoersvoorzieningen) en de jeugdzorg. De maatwerkvoorzieningen worden geleverd door diverse aanbieders. Met die aanbieders maakt het wijkteam afspraken over de resultaten. We kunnen ook het participatiebudget via Tiem inzetten, om te ondersteunen bij het zoeken naar werk of een opleiding. Zo zorgt het Sociaal wijkteam ervoor dat inwoners kunnen (blijven) meedoen.  

Alle inwoners kunnen gebruikmaken van de algemene voorzieningen en initiatieven. Dat kan zonder tussenkomst van de gemeente. We willen dat inwoners makkelijker van deze voorzieningen en initiatieven gebruik kunnen maken. En dat de voorzieningen en initiatieven zoveel mogelijk aansluiten op hun dagelijks leven, dichtbij huis. Op die manier hoeven inwoners minder gebruik te maken van de individuele maatwerkvoorzieningen. Die zijn duurder en willen we beschikbaar houden voor inwoners die niet zonder kunnen.   

De voorzieningen en initiatieven zijn nodig om onze inwoners zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. En zodat ze niet hoeven door te stromen naar beschermd wonen of begeleid wonen. Van de inwoners die momenteel wel beschermd wonen, denken we dat een deel weer zelfstandig met ondersteuning kan gaan wonen. Dat noemen we beschermd thuis (spoor 2). Om dit te bereiken, willen we dat er meer variatie komt in de zorg die zorgaanbieders leveren. Ook gaan we samen met woningcorporaties voldoende woningen realiseren (spoor 5). Met zorgverzekeraars en het zorgkantoor gaan we in gesprek over de aansluiting van de zorg vanuit de Zorgverzekeringswet/ Wet langdurige zorg (Wlz).

We vinden het belangrijk dat Zwolse kinderen zich gezond en veilig kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. Dat er ruimte voor ze is om te spelen, leren en later ook te werken. Zijn er problemen met opgroeien en opvoeden, dan willen we die problemen zo vroeg mogelijk signaleren. Als er ondersteuning nodig is, dan zorgen we ervoor dat het kind daar niet lang op hoeft te wachten. En dat de ondersteuning zo goed mogelijk aansluit bij zijn ‘gewone leven’. Uithuisplaatsingen willen we zoveel mogelijk voorkomen. Om dit te bereiken zijn er alternatieve vormen van jeugdhulp nodig. Van jeugdzorgaanbieders verlangen we dat ze nog meer gaan koersen op de resultaten van hun inzet. Hierover maken we ook in regionaal verband afspraken (spoor 3).          

Tot begin 2020 daalde het aantal inwoners met een bijstandsuitkering. De vraag naar werknemers was hoog. Daardoor kwamen ook kwetsbare inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt makkelijker aan betaald werk. Tot de uitbraak van het coronavirus. Die heeft geleid tot een crisis op de arbeidsmarkt. In de eerste maanden van de coronacrisis raakten vooral flexwerkers en inwoners met tijdelijke contracten werkloos. Studenten, jongeren, alleenstaanden, inwoners met een migratieachtergrond en zzp’ers werden zwaar geraakt. Maar we zien inmiddels dat ook werknemers met een vast contract hun baan kwijtraken. Vergeleken met landelijke cijfers is de werkloosheid in de regio Zwolle in de zomer van 2020 minder groot, door de vele banen in de logistiek en bouw. In sommige sectoren is er nog altijd vraag naar werknemers. Toch blijven ook in Zwolle de gevolgen van de coronacrisis komende jaren zichtbaar. Inwoners die de dupe zijn, hebben vaak weinig inkomen of spaargeld. Adviesbureau Berenschot heeft berekend wat dit betekent voor het aantal bijstandsuitkeringen. In dit programma staan ook de scenario’s van het Centraal Planbureau. We blijven ons inzetten om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te beperken. Daarbij hebben we extra aandacht voor onze inwoners die langdurig afhankelijk zijn van inkomenssteun (spoor 4).

Financiën

Doel

Omschrijving

 Bedrag 2021 

2022

2023

2024

2025

2.1.1

Goede dagen perspectief

          127.000

2.1.3

 - Dekking vanuit budget dagbesteding

         -127.000

2.2.1

Werkbedrijf regio Zwolle; uitgaven

          259.000

   259.000

   259.000

   259.000

   259.000

2.2.1

 - Dekking bijdrage Regiogemeenten en gemeente Zwolle

         -259.000

 -259.000

 -259.000

 -259.000

 -259.000

2.2.1

Evaluatie opdracht en toekomstscenario's Tiem

            50.000

2.2.1

 - Dekking uit risicoreserve WEZO

           -50.000

2.3.1

Hervormingsagende; beleidsadviseur jeugd

            48.000

     48.500

2.3.2

Passende jeugdhulp

       3.000.000

Totaal programma 2. Inwonersondersteuning

       3.048.000

     48.500

              -  

              -  

              -  

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2021 10:32:59 met de export van 05/28/2021 10:26:50