Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 2.3.2 We bieden een kwalitatief passend aanbod aan jeugdhulp (niet vrij toegankelijk) bij problemen met opvoeden en opgroeien, geestelijke problematiek, stoornissen en beperkingen

De samenleving als geheel draagt bij aan een optimaal (positief) opvoedingsklimaat voor alle kinderen. Primair zijn de ouders / opvoeders zelf verantwoordelijk voor de opvoeding. Eventuele belemmeringen bij opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren worden tijdig gesignaleerd, zodat preventieve ondersteuning mogelijk is. Als de situatie dat vraagt, zetten we specialistische hulp en kennis in, zo zwaar als moet en zo licht als kan. Dit kan een individuele, collectieve, lokale of (boven-)regionale oplossing zijn.

We zetten in op het bieden van integrale ondersteuning waarbij het resultaat voor het kind / gezin (integrale gezinsaanpak) centraal staat en niet de verrichte inspanning. Maatwerk en flexibiliteit zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Collectief aanbod prevaleert daar waar mogelijk boven individuele hulpverlening, ook waar dit onderdeel uitmaakt van een breder arrangement. Eén organisatie is verantwoordelijk voor het behalen van de afgesproken resultaten en schakelt daarbij – waar nodig – andere jeugdhulpaanbieders in. We stimuleren betrokken hulpverleners hiermee om over de eigen grenzen heen te kijken, samen te werken en te vernieuwen in het belang van het kind/gezin. Specifiek verbeteren we de aansluiting tussen jeugdhulp en andere ondersteuning (18-/18+).

Criteria

We bieden een kwalitatief passend aanbod aan jeugdhulp (niet vrij toegankelijk) bij problemen met opvoeden en opgroeien, geestelijke problematiek, stoornissen en beperkingen, zodanig dat:

  • Die jeugdhulp kinderen, jongeren en ouders aantoonbaar helpt (doelrealisatie en uitval).
  • Kinderen, jongeren en hun ouders tevreden zijn over de ondersteuning.
  • Ondersteuning tijdig beschikbaar is.
  • Hulpvragen naar de mening van ouders en jongeren in samenhang worden opgepakt.
  • Jongeren en gezinnen met een hulpvraag geen hinder ondervinden van de overgang van 18- naar 18+.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Afwijkingen op activiteiten Berap 2021-1

Passende jeugdhulp

Aanvullende uitgaven

3000000

Gelet op de overschrijding van de begroting van 2020, wordt ook voor 2021 verwacht dat extra middelen nodig zullen zijn voor passende jeugdhulp. De uitgaven voor passende jeugdhulp zijn in de loop van 2020 fors toegenomen en dit is met name veroorzaakt door incidentele tegenvallers (ongeveer 500.000 Euro), de impact van de coronacrisis en door een stagnatie van de uitstroom uit jeugdhulp: de trajecten per cliënt zijn langer en deels ook zwaarder geworden. Dit laatste is ook landelijk een weerbarstige trend. En deze trend zet in 2021 door. Allereerst in dezelfde mate zolang de coronamaatregelen nog van kracht blijven, maar vervolgens zal de door de coronacrisis toegenomen behoefte aan jeugdhulp pas langzamerhand afvlakken. Daarnaast zal de toegenomen gemiddelde duur en omvang van de hulpverlening per cliënt – conform het landelijke beeld – niet of nauwelijks dalen. We gaan op basis van de cijfers over 2020 daarom ook uit van extra kosten in 2021. Ten opzichte van het begrote bedrag in 2021, gaat het dan om 3,0 miljoen Euro, waarvan we 2,5 miljoen Euro als structureel beschouwen.
In het najaar wordt beoordeeld of de ingeboekte besparingsopbrengsten (€ 450.000 voor 2021) redelijkerwijs ook zijn te realiseren.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2021 10:32:59 met de export van 05/28/2021 10:26:50