Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel

We bieden een vangnet voor wie niet in eigen levensonderhoud kan voorzien. Dit doen we op grond van de Participatiewet, waarin rechten en plichten voor het ontvangen van bijstand verwoord zijn. We verstrekken een bijstandsuitkering voor kosten levensonderhoud en bijzondere bijstand voor onvoorziene noodzakelijke kosten die niet uit eigen middelen kunnen worden voldaan. Hierdoor voorkomen we armoede en sociaal isolement. We stimuleren met goede en simpele communicatie en bekendheid van regelingen dat inwoners tijdig een beroep op inkomensondersteuning doen. Door tijdige ondersteuning wordt ernstige schuldensituatie voorkomen en kunnen inwoners blijven participeren. We geven uitvoering aan het convenant Zwolle Armoedevrij!.

Criteria

We bieden ondersteuning aan inwoners die terecht een beroep doen op het gemeentelijk vangnet zodat ze niet onder de Zwolse armoedegrens hoeven te leven, zodanig dat:

  • Als Zwolse armoedegrens geldt een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. De inkomensgrens geldt voor inkomens uit loondienst, eigen onderneming of uitkering.
  • Ondersteuning past binnen wettelijke kaders, zoals de Participatiewet.  
  • Iemand die een beroep doet op de gemeente voor inkomensondersteuning, zich naar vermogen inzet om, zo snel en zo veel als mogelijk is, weer zelf in het levensonderhoud te kunnen voorzien.
  • Uitstroom naar betaald werk of eigen bedrijf gestimuleerd wordt.
  • Zoveel mogelijk mensen die tot de doelgroep behoren gebruik maken van de inkomensondersteunende maatregelen.
  • Juiste informatieverstrekking door aanvragers bevorderd wordt.
  • Het aanvragen van regelingen zo min mogelijk administratieve lasten oplevert.
  • De aanvragen zoveel als mogelijk afgehandeld worden binnen de wettelijke termijnen die daarvoor gesteld zijn.  

Portefeuillehouder(s)

Dorrit de Jong

René de Heer

Afwijkingen op activiteiten Berap 2021-1

Formatie Inkomensondersteuning; bijstandsverlening

Aanvullende uitgaven

358350

De formatiebehoefte van de afdeling Inkomensondersteuning is niet in overeenstemming met de begrote formatie in de loonsom. Dat is de uitkomst van en gerapporteerd in de formatiecalculatie van Stimulansz.
Dit betreft in het bijzonder de formatie van de bijstandsverlening inclusief uitkeringsadministratie en terugvordering.
Er is urgentie om in 2021 extra formatie in te zetten in verband met een hoger aantal bijstandscliënten als gevolg van Corona. Of er ook extra budget voor 2022 nodig is, zal worden bepaald bij de begrotingsbehandeling 2022 op basis van de actuele ontwikkeling van het aantal bijstandscliënten.

Beleidsinterventie bij Berap 2021-1

Stijgende Bijstandsaantallen
Voor het jaar 2021 is een flinke groei in het aantal bijstandsuitkeringen voorspeld. De groei in 2020 is beperkt gebleven door overheidsmaatregelen als NOW en TOZO waardoor veel mensen aan het werk zijn gebleven. We zagen wel dat ten opzichte van 2019 het aantal uitkeringen in 2020 met 5% is toegenomen. Als de maatregelen vanuit het Rijk in 2021 stoppen, is de verwachting dat de werkloosheid groeit en daarmee ook het aantal mensen in de bijstand. Er is een risico aanwezig van een tekort.
In de loop van het jaar ontstaat hier meer duidelijkheid over en in de 2e berap zal hier, indien nodig, melding van worden gedaan.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2021 10:32:59 met de export van 05/28/2021 10:26:50