Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving programma 4. Inkomen

We streven er naar dat niemand in Zwolle in armoede hoeft te leven of op te groeien. We willen dat alle inwoners kunnen meedoen, ook als ze een laag inkomen hebben. De meeste Zwollenaren hebben een baan of onderneming, kunnen in hun eigen levensonderhoud voorzien en zijn ook op andere manieren actief in de samenleving. Maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom gaan we voor een inclusieve arbeidsmarkt, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen werken. We bieden ondersteuning bij het zoeken naar werk. En kijken ook naar andere mogelijkheden om mee te doen als een betaalde baan (nog) niet mogelijk is (spoor 4).

Als er toch sprake is van onvoldoende inkomen, bieden we samen met inwoners, ervaringsdeskundigen, maatschappelijke partners, bedrijven en instellingen ondersteuning. Inwoners die geldvragen hebben, kunnen in hun wijk terecht bij onder andere de financiële spreekuren van de Sociaal Raadslieden en Op Orde. Voor wie onvoldoende in zijn levensonderhoud kan voorzien, is er de bijstandsuitkering en zijn er verschillende inkomensregelingen. Ook voor kinderen zijn er regelingen, zodat ook zij kunnen sporten en meedoen aan culturele activiteiten. Want we willen dat niemand aan de zijlijn staat.

Toch kan iedereen door een ongelukkige stapeling van gebeurtenissen plotseling en ongewild in de schulden komen. Zoals door ziekte, werkloosheid of scheiding. De kans op schulden willen we voor huishoudens zo klein mogelijk maken. We zetten in op preventie en vroegtijdige ondersteuning. Signaleren we bij een inwoner meerdere betalingsachterstanden, dan zoeken we contact en vinden we samen met de inwoner een passende oplossing. Oplopende geldproblemen en de effecten die dat met zich meebrengt, willen we zo voorkomen. Zijn er uiteindelijk wel schulden, dan bieden we snel en efficiënt ondersteuning, in samenwerking met partners in de stad.

Als onderdeel van de Begroting 2021 wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel C (structureel) en bestedingsvoorstel 18 (incidenteel) (vrijval budget programma 4. Inkomen). De vrijval komt voor het grootste deel omdat sprake is van minder uitgaven bijzondere bijstand en specifiek de verhuis- en inrichtingskosten. De reden is minder instroom van statushouders. Ook speelt mogelijk de krapte op de woningmarkt een rol waardoor er minder verhuizingen zijn. De vrijval betreft een aantal openeindregelingen. Deze vrijval zetten wij in als financiering voor een aantal andere investeringen binnen dit domein, te weten het structureel ophogen van het budget voor individuele inkomenstoeslag, uitbreiden inzet sociale raadslieden, verlenging inzet op digitale recherche, zwemvangnet 12+ en deelname aan Schuldenlab. Toelichting op de diverse bestedingsvoorstellen vindt u hier.

Financiën

Doel

Omschrijving

 Bedrag 2021 

2022

2023

2024

2025

4.1.1

Formatie Inkomensondersteuning; bijstandsverlening

          358.350

4.3.2

WSNP-bewindvoering door gemeente

          114.000

Totaal programma 4. Inkomen

          472.350

              -  

              -  

              -  

              -  

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2021 10:32:59 met de export van 05/28/2021 10:26:50